Vem är jag?

Jag heter Louise Hjelström. Mina intressen är grafisk design, musik, att umgås med vänner, god mat och dryck och hälsa. Jag är 36 år och är född och uppvuxen i Småland på en ort som heter Vetlanda. Där gick jag i skolan, alltifrån 6-årsverksamhet upp till gymnasiet. Jag har alltid tyckt om språk så när det var dags för första gången till högstadiet att välja vilka språk man ville läsa så valde jag tyska eftersom jag tyckte det lät väldigt likt svenskan. Det följde sedan med mig upp under gymnasieåren där jag valde att gå en linje som då hette Samhällsvetenskaplig linje med humanistisk inriktning. Då läste jag betydligt fler språk i form av tyska, engelska, spanska och latin. Jag tyckte det var spännande att lära mig dessa språken eftersom jag alltid har haft lätt för mig att lära mig saker. Jag är ganska teoretiskt lagd och har lätt för att ta till mig av texter och information. 

Efter studenten 2002 flyttade jag till Helsingborg där jag bodde i 5 år. Anledningen till att jag flyttade till Helsingborg var för att jag sökte in till Lärarhögskolan i Malmö för att läsa till lärare. Min första plan var att jag skulle läsa till språklärare på högstadienivå eftersom jag hade den språkliga kompetensen sedan tidigare men så kände jag att när jag hade gått den inriktningen ett tag så kände jag att det var nog ändå ingenting för mig att läsa till högstadielärare. Jag kände att det skulle nog inte bli så enkelt som jag först hade trott. Jag tog ett nytt beslut och ändrade inriktning helt och hållet. Istället valde jag att läsa till förskollärare och arbeta med de lite yngre barnen vilket jag kände var betydligt roligare och inspirerande. Det ledde till att jag slutförde den utbildningen efter 3,5 år och därmed kunde jag titulera mig som förskollärare.

På något sätt så kände jag mig ändå inte riktigt färdig med mina studier, jag kände att det var något som fattades, jag ville helt enkelt specificera mig ännu mer och det gjorde jag genom att läsa ytterligare 1,5 år Montessoripedagogik. Jag kände att jag tilltalades mycket av det arbetssättet eftersom det handlar mycket om att pedagogen ska fungera som mentor till barnet och helt enkelt hjälpa barnet att hjälpa sig själv, med andra ord ska barnet lära sig att klara av saker på egen hand genom att pedagogen endast visar en gång hur olika saker fungerar. Det tror jag leder till ökad självständighet hos barnen vilket är positivt så de inte behöver ta hjälp av andra hela tiden. Under tiden jag läste Montessoripedagogik hade jag praktik på en Montessoriförskola i Helsingborg. Jag kom sedan efter min utbildning och min praktik att få jobb där och jag trivdes jättebra med både personal, barn och föräldrar under de åren jag arbetade där.

Jag arbetade där under 3 år ungefär och sen skedde en lite större förändring i mitt liv. Jag träffade min nuvarande sambo och jag flyttade upp till honom i Mellbystrand där jag nu har bott sedan 2008. Under dessa år som jag nu har bott, och fortfarande gör, så har jag haft olika anställningar inom förskola, mest som vikarie. Jag har dessutom arbetat i Ängelholms kommun för ett bemanningsföretag som hyr ut vikarier till förskola och fritids. Det har också gjort att jag har skaffat på mig ytterligare en erfarenhet.

Det som jag känner nu och har känt under en längre tid är att jag skulle vilja byta inriktning och arbeta med något helt annat. Det ledde till att jag påbörjade en ny utbildning i Båstad som var en tvåårig yrkeshögskoleutbildning som handlade om turism där man fick lära sig allt som rör hotell, event och resebyråbranschen. Där och då kände jag att jag hade kunnat tänka mig att arbeta antingen som hotellreceptionist eller på en resebyrå som resesäljare men dessvärre blev det ingenting med det så det var bara att ta nya tag efter det så jag jobbade ett tag i Ängelholms kommun igen som vikarie inom förskola och fritids.

Efter något år så började jag att fundera i nya banor igen vilket gjorde att jag fick tankar på att påbörja ytterligare en ny utbildning inom ett helt, för mig, nytt område. Det kanske inte var något nytt område rent generellt eftersom jag har arbetat på egen hand med det en hel del sedan tidigare, men det kom åtminstone att få mig att vilja styra in på det spåret ännu mer. Det ledde till att jag sökte in till en yrkeshögskola i Malmö som heter Skånes Yrkeshögskola där jag gick en 1,5-årig distansutbildning som heter Mobil handel. Där fick vi lära oss att skapa webbsidor/hemsidor, webbutiker och appar. Jag kände ganska snabbt att det var något som jag ville fortsätta arbeta med. Vi har dessutom haft en ganska lång praktikperiod under vår utbildning vilket har gjort att jag ännu mer har känt att det känns väldigt rätt att gå vidare inom den här branschen. Jag har haft praktik på en kombinerad web- och reklambyrå där jag har fått skapa webbsidor och webbutiker till olika företag. Jag har dessutom fått skapa olika annonser för Facebook och Instagram åt två företag. Det har verkligen varit hur givande och lärorikt som helst. Under min praktik har jag dessutom lärt mig ett helt nytt program för framställning av just grafisk design som jag inte tidigare har arbetat med alls. Det har gjort att jag har fått ett bredare perspektiv över hur himla mycket olika saker man kan skapa, inte bara websidor och webbutiker utan också annonser, visitkort, logotyper etc. Det här känns helt rätt för mig. 

I dagsläget letar jag efter jobb som är aktuella inom webbdesign, webbutveckling, e-handel och marknadsföring men jag letar även efter andra jobb också.